Gezonde, fitte en betrokken medewerkers tot aan het pensioen
Webinar gemist of terugkijken? Geen probleem! Scroll snel naar beneden
Waarom deze webinar?
Sjouwen met zware dozen op de werkvloer, steeds weer dezelfde beweging maken aan de inpaktafel of veelvuldig duwen en trekken aan rolcontainers: fysieke (over)belasting veroorzaakt heel veel ziekteverzuim en zelfs langdurige uitval. Naast dat dit vooral erg vervelend is voor de persoon zelf, zorgt het ook voor 66 procent van de totale verzuimkosten door beroepsziekten.
Als werkgever wil je graag vitale medewerkers die veilig kunnen werken. Je wilt je medewerkers een werkomgeving bieden waarin ze gezond, veilig én gemotiveerd kunnen werken tot aan hun pensioen. Maar hoe zorg je voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid met impact?
Om je op weg te helpen organiseert evofenedex, in samenwerking met het Ministerie SZW en Buro voor Fysieke Arbeid, de webinar ‘Fitte, gezonde en betrokken medewerkers tot aan het pensioen’. In deze workshop nemen we je mee hoe je impact kunt creëren in je organisatie om samen met je medewerkers aan de slag te gaan. Je krijgt praktische handvatten en tips om fysieke belasting op de werkvloer te voorkomen; van de TOP-aanpak tot de hotspotaanpak.
Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door EU-OSHA en is onderdeel van de landelijke TOP-campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Bekijk het webinar terug
00:00 - 04:40 Introductie | 04:40 - 08:30 Programma P | 08:30 - 14:30 RI&E en Fysieke belasting | 17:25 - 1:00:00 - Fysieke belasting in de praktijk
Mede mogelijk gemaakt door:

Tips en tools van de sprekers

Ewout Brehm van Buro voor Fysieke Arbeid
Als ondernemer mis je soms net de tips en handvatten om uitdagingen als fysieke belasting op een praktische manier aan te pakken. Ewout Brehm, directielid bij Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA), nam je tijdens het webinar mee langs een aantal hotspots en gaf daarbij praktijkvoorbeelden om de fysieke belasting te verminderen. Wil je meer video's zien over het aanpakken van fysieke belasting in een logistieke omgeving? Bekijk ze hier!
Gids Duurzaam Fysiek Werk en Quickscan Fysieke belasting
Heb je toch nog wat extra hulp nodig bij het aanpakken van fysieke belasting? Bekijk dan de Gids Duurzaam Fysiek Werk of doe de Quickscan Fysieke Belasting van Buro voor Fysieke Arbeid en ontdek hoe jij scoort op de ladder 'Duurzaam Fysiek Werk'.
Contactgegevens
Ewout Brehm, ebrehm@bvfa.nl
André de Ruijter van evofenedex
André benadrukte in de webinar dat de Risico Inventarisatie & Evaluatie, oftewel de RI&E, een goede basis is voor de aanpak van fysieke belasting in het magazijn. Aan de hand van de RI&E breng je de risico's op de werkvloer in kaart en neem je maatregelen (Plan van Aanpak) om deze te voorkomen of tot een minimum te beperken. Dit is overigens wettelijk verplicht volgens artikel 13 uit de Arbowet. Fysieke belasting is hier een belangrijk (en vast) onderdeel van. Welke risico's lopen jouw medewerkers op fysieke (over)belasting? Gelukkig kun je zelf ook aan de slag met hulp van de Code Gezond en Veilig Magazijn. Deze Code helpt ondernemers om op een goedkope en efficiëntie manier gezonder en veiliger te werken, met de RI&E als basis.
Meer hulp nodig met veilig en gezond werken?
André kijkt graag samen met je naar de mogelijkheden om de risico's in jouw magazijn te inventariseren en te evalueren. Heb je hulp nodig bij het opstellen of updaten van de Risico Inventarisatie- & Evaluatie? Vraag een klankbordgesprek aan, download de whitepaper RI&E: van plan naar praktijk of kijk naar de mogelijkheden voor bedrijfsadvies. Contactgegevens
André de Ruijter, a.de.ruijter@evofenedex.nl


Hetty Vermeulen van vhp human perfomance
Hetty Vermeulen, human factors consultant bij vhp human perfomance, vertelde tijdens de webinar alles over het TOP-coach project van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De TOP-coach aanpak heeft als doel om sectoren en bedrijven te stimuleren zelf aan de slag te gaan met het duurzaam aanpakken van fysieke belasting. De TOP-coach aanpak stelt hiertoe gidsen beschikbaar die expertise en begeleiding op maat kunnen bieden aan de TOP coaches van de sectoren en bedrijven. Dit varieert van hulp bij een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) tot aan het invoeren en borgen van oplossingen. Het stappenplan fysieke belasting kan worden gebruikt als praktisch hulpmiddel om zelf aan de slag te gaan met fysieke belasting. Hulp nodig? Neem contact op met een specialist fysieke belasting.
Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!
Als ondernemer kun je zelf de eerste stappen zetten. Vanuit de campagne is er via het Arboportaal veel materiaal beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met het aanpakken van fysieke belasting op de werkvloer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toolbox of de TOP-verhalen uit de praktijk.
Zet ook de stap!
Naast overbelasting, bestaat ook onderbelasting. De risico’s van zitten zijn heel anders dan die van zwaar werk, namelijk algemene gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten en diabetes en vroegtijdig overlijden. Dus heel anders dan rug- of schouderklachten. In de campagne Zet ook de stap besteden we hier aandacht aan.
Contactgegevens
Hetty Vermeulen, HettyVermeulen@vhp.nl
Anneke Sellis van Min. Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Anneke Sellis werkt als senior beleidsmedewerker bij de directie gezond en veilig werken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze houdt zich vooral bezig met het thema preventie beroepsziekten en is projectleider fysieke belasting in het programma preventie beroepsziekten. In het webinar benadrukte Anneke vooral het belang van het aanpakken van fysieke belasting op de werkvloer, ondersteund door feiten en cijfers.

Wat vond je van het webinar?
Laat ons weten van je van het webinar vond. Met jouw feedback kunnen we in de toekomst onze kennisdeling nog verder optimaliseren.