Supply chain management

voor elke dag


Columns & blogs van Hoogleraar supply chain management
Jack van der Veen

Lees de laatste columns!

16-12-2019 Sla is gezond?
14-11-2019 Productie dichtbij huis-terugkeer van de verloren zoon?

Prof. Dr. Jack A.A. van der Veen is als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en houder van de evofenedex leerstoel Supply Chain Management.


In dit digitale magazine tref je elke maand zijn blog en columns aan over de wereld van Supply chain management in al haar facetten.

Direct de laatste blogs en columns van Jack in jouw mailbox?
Meld je vandaag nog aan voor de SCM-update.

Sla is gezond


Hoe zorg je ervoor dat jouw toeleveranciers een beetje ‘scherp’ blijven en datgene blijven doen wat je nodig hebt? Veel organisaties gebruiken daarvoor een Service Level Agreement (SLA), inclusief een bijhorend monitoringsysteem en eventuele bonus/malusregeling. Dat kan een prima methode zijn, maar in het huidige tijdsgewricht lang niet altijd wenselijk.


Lees verder

Productie dicht bij huis – terugkeer van de verloren zoon?


De afgelopen decennia kenmerken zich door verregaande globalisatie. Een zeer zichtbaar onderdeel daarvan was het feit dat de productie-industrie zich voor een belangrijk gedeelte verplaatste naar het Verre Oosten. Recentelijk zien we echter een revival van de Industrie dichter bij huis. Keren we, wijs geworden door de ervaringen, terug op onze schreden als de verloren zoon?


Lees verder

Verder komen met je supply chain doe je met evofenedex.
Doe onze
Supply Chain Performance Check

Vrij handelen?

Willen we wel, of juist niet?

De recente handelsconflicten en de brexit drukken ons met de neus op het feit dat wereldwijde vrijhandel heel kwetsbaar is. Daar waar we de voordelen van vrijhandel bepleiten moeten we ook inzien dat we vaak met ons eigen gedrag ongewild ook de oorzaak van de tegenbewegingen zijn.


Lees verder

E-gevaar: het risico van online zaken doen

De digitale snelweg is niet meer weg te denken uit de logistiek en internationale handel en wordt steeds belangrijker. Mooie kansen die echter ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Hoe gaat u om met het e-gevaar?


Lees verder

Direct de laatste blogs en columns van Jack in jouw mailbox?
Meld je vandaag nog aan voor de SCM-update.

7 x SCM-waarde: wat is uw score?

Regelmatig is logistiek een ‘cost center’ waarbij onder druk van de hevige concurrentie het simpelweg steeds goedkoper moet. Hoewel dat vaak de dagelijkse realiteit vormt, berust deze positionering op een hardnekkig misverstand.


Lees verder

Supply chain duurzaamheid: kwelling of kans?

Veel verschillende aspecten van duurzaamheid steeds belangrijker; klanten vragen erom, grondstoffen worden schaarser en de regelgeving wordt steeds strenger. Voor veel organisaties is dit een groeiend probleem.


Lees verder

Neem deel aan het netwerk voor Supply Chain managers.
Meld je aan voor de Supply Chaingers

Heeft supply chain sleutel tot betere wereld in handen?


We leven in turbulente tijden. Nieuwe technologieën creëren tal van nieuwe mogelijkheden. Ongetwijfeld spelen supply chains een cruciale rol in het bijeenbrengen van deze (duurzaamheid) vraag en (technologie) aanbod.


Lees verder

Fysieke veiligheid in de logistiek vergt een sociaal veilige samenwerkingsomgeving


Of het nu over gevaarlijke stoffen gaat, over het verkeer op de weg, over het omgaan met grote installaties of over heftruckbewegingen in een distributiecentrum: veilig werken is binnen de logistiek cruciaal. Om maximale veiligheid te bereiken, zal er moeten worden samengewerkt aan een bijbehorende cultuur.


Lees verder

Verder komen met je supply chain doe je met evofenedex.
Doe onze
Supply Chain Performance Check

Realtime data en historische data: een goed huwelijk?Maar wanneer gebruik je deze verschillende soorten data? En hoe kun je hiermee je bedrijfsvoering verbeteren?


Lees verder

Mythen over klantwaarde


Bij logistieke verbeteringen denken we al snel aan kostenverlaging, maar hoe zinvol en nuttig dat ook is, supply chain management gaat natuurlijk in eerste instantie over het creëren van klantwaarde.


Lees verder