E-gevaar: het risico van online zaken doen

11-09-2019 De digitale snelweg is niet meer weg te denken uit de logistiek en internationale handel en wordt steeds belangrijker. Zeker als we gebruikmaken van de moderne technologieen kunnen nieuwe businessmodellen worden ingezet en nieuwe (internationale) markten en leveranciers worden ontsloten. Mooie kansen die echter ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Hoe gaat u om met het e-gevaar?

Zonder twijfel veroorzaakt de ‘digitalisering’ een revolutie in supply chains. Niet alleen kunnen bestaande processen worden versneld (met bijvoorbeeld EDI en automated factoring) en met behulp van de beschikbare (big) data, AI en computerkracht verder worden geoptimaliseerd, ook worden nieuwe businessmodellen (op basis van bijvoorbeeld servitization en platformen) mogelijk.


Cyberaanval
Echter ook hier geldt de aloude wijsheid ‘elk voordeel heb zijn nadeel’. Zeker sinds in 2017 een cyberaanval de logistieke operatie van ATM volledig platlegde, is er in de logistieke wereld de nodige aandacht voor de gevaren van cybercriminaliteit en -terrorisme. Hoewel we dus de naïviteit voorbij zijn, laten de meeste onderzoeken ook zien dat nog veel b-drijven zeer kwetsbaar zijn.


Internetplatformen

Hoe belangrijk ook, cybersecurity vormt niet de enige uitdaging bij elektronisch zakendoen. Steeds vaker maken bedrijven gebruik van internationale internetplatformen zoals Amazon en AliExpress. Dat is mooi, maar er zijn ook gevaren aan verbonden. Zo is het lang niet altijd duidelijk met wie je nu precies zaken doet. En dus ook niet of een platformklant te vertrouwen is en op tijd zal betalen en jouw producten niet valselijk aanwendt. Of dat een platformleverancier daadwerkelijk de vereiste productkwaliteit en leverzekerheid zal realiseren.


Ketenverantwoordelijkheid

Ook is het doorgaans moeilijk te achterhalen hoe producten worden gemaakt en vervoerd, zodat het uitermate problematisch wordt om je eigen ketenverantwoordelijkheid waar te maken. Helaas zijn de globale regels hierbij lang niet zo eenduidig als de Europese wetgeving en is het vaak lastig om je daarop te beroepen. En dan hebben we nog het nog niet eens over het gevaar van het weglekken of het op een oneigenlijk manier gebruikmaken van data en informatie.


Beschermen

De grote vraag is natuurlijk hoe je jezelf kunt beschermen tegen al deze e-gevaren. Dit is lang niet altijd een technisch probleem; vaak blijkt het menselijk handelen de zwakste schakel. Maar ook dit nadeel ‘heb’ een voordeel. Door veel te investeren in mensen en relaties kunnen e-gevaren beter worden geïdentificeerd, begrepen en uiteindelijk ondervangen. Dat is soms dichterbij dan je denkt: een vereniging als evofenedex is precies daarvoor opgericht.


Ontvang het laatste nieuws over supply chain management,
meld je aan v
oor de SCM-update