Meer dan honderdduizend vrachtauto’s minder de weg op


“NexTrust bespaart kosten en kilometers”

Samenwerken in de logistiek bespaart niet alleen tonnen aan CO₂, maar voor de deelnemende bedrijven ook talloze kosten. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het Europese NexTrust-project.

NexTrust is een project van de Europese Unie dat de effecten van samenwerking in de vervoerswereld bekijkt, met als voornaamste doel vermindering van het aantal vrachtauto’s op de weg. Met partners als Unilever, Panasonic en Kimberly-Clark is het duidelijk een serieus project. Tijdens een congres in het Duitse Troisdorf werden in elk geval opmerkelijke resultaten gepresenteerd. Zo werd daar bekend gemaakt dat voor deelnemers aan de samenwerkingsprojecten (‘pilots’) 20 procent kostenreductie het minimale resultaat was.

Effect

De pilots van NexTrust hebben aangetoond dat samenwerking tussen verladers en vervoerders écht effect heeft op zowel het milieu als het bedrijfsresultaat. “Dankzij NexTrust zijn, met maar 23 samenwerkingsverbanden, meer dan honderdduizend vrachtauto’s minder de weg opgegaan. We haalden zowel in 2016 en 2017 38 miljoen kilometer aan lege trucks per jaar van de weg, dat is hetzelfde als 940 keer de omtrek van de aarde rondrijden”, aldus de jurist Patrick Stumm, dagvoorzitter op het congres.

Enorme besparing

Andere bijdragen komen van Oliver Philipp (Panasonic) en Zharko Vasilevski (Mondelez). De elektronicagigant en het grote Amerikaans voedselconglomeraat, organiseerden samen een bijna dagelijkse verbinding van Tsjechië naar het Verenigd Koninkrijk, die beide partijen enorme besparingen opleverde. “NexTrust heeft laten zien dat je zelfs met je grootste concurrent kunt samenwerken, zolang dat maar via een trustee wordt geregeld”, aldus Vasilevski.


Want dat is het geheim van NexTrust: de samenwerkingen worden gecoördineerd door een onafhankelijke vertrouwenspersoon: de trustee. Geen enkele deelnemer stelt het op immers prijs als, bij een samenwerking, zijn of haar bedrijfsgegevens bij de tegenpartij terechtkomen. NexTrust voorziet daarom in een trustee, een vertrouwenspersoon die bij de samenwerkingsprojecten de relevante bedrijfsgegevens verzamelt, met als enige doel het samenbrengen van ladingen.

Meer weten?

Het platform NexTrust wordt sinds 2015 gefinancierd door de Europese Commissie. Het doel van NexTrust is om de efficiëntie en duurzaamheid in de logistiek te verhogen door de ontwikkeling van een innovatief bedrijfsmodel. Het model introduceert betrouwbare samenwerkingsnetwerken in de gehele toeleveringsketen.


Meer informatie

Share this page