Interview met Duco Krikke van Deli Home

Duurzaam ondernemen met gezond verstand


"Energiebesparing brengt uiteindelijk geld op"

Voor bedrijven en instellingen geldt vanaf 1 juli de informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat ondernemers moeten melden welke maatregelen voor energiebesparing zij hebben genomen. Op die manier willen de overheid en het bedrijfsleven energiebesparing versnellen.

Bedrijven en instellingen moeten vanaf 1 juli hun maatregelen voor energiebesparing rapporteren aan de overheid. Voor bedrijven komen de maatregelen neer op een investering; de meeste hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Deli Home heeft al diverse maatregelen getroffen om energie te besparen. Het bedrijf in Gorinchem levert constructieve en decoratieve doe-het-zelfartikelen en professionele bouwmaterialen. Duco Krikke, KAM-manager (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu), zegt dat hij zich vooral richt op de zogenoemde erkende energiebesparingsmaatregelen van de bedrijfstak meubels en hout. “Wij passen deze maatregelen toe omdat er geen bedrijfstak is die gerelateerd is aan logistiek, maar ook omdat de bedrijfstak meubel en hout wel volledig aansluit bij de productiekant van onze organisatie.”


De belangrijkste productgroepen van Deli Home zijn hout, deuren, horren, vloeren, trappen, opbergen en sanitair. “Omdat hout onze corebusiness is, zijn wij sterk betrokken bij de natuur en dit willen wij ook uitstralen. Sinds midden april beschikken wij bijvoorbeeld over zonnepanelen. De investering van 1268 panelen op het dak van onze productiehal draagt bij aan ons duurzame imago.”


Een bijkomend voordeel van het besparen van energie is volgens Krikke de financiële besparing op lange termijn. “Wij kiezen voor een energiebesparende maatregel, omdat deze uiteindelijk geld opbrengt. Het is een harde eis dat we de investering terugverdienen.”

Deli Home heeft onlangs 1268 zonnepanelen op het dak van de productiehal geplaatst

TL-verlichting

Deli Home ziet de informatieplicht als een goede stok achter de deur om duurzame maatregelen te treffen, zegt de KAM-manager. “Zo zijn we bezig om de binnen- en buitenverlichting aan te passen. De tl-verlichting in één resterend deel van ons kantoorpand wordt vervangen door T5-verlichting. Een T5-lamp is een zuiniger versie van een tl-lamp. Voor de overige locaties geldt dat wanneer wij de armaturen vervangen, we voor ledverlichting kiezen, aangezien die nog zuiniger is met energie. Ook hergebruiken wij T5-verlichting die in ruimten is geplaatst die niet meer worden gebruikt, mede door een verhuizing van kantoorafdelingen. Zo vervangen we T8-verlichting in ruimten die momenteel wel in gebruik zijn door T5-verlichting. Daarnaast passen we de terreinverlichting aan; halogeen lampen met een hoog vermogen worden vervangen door ledlampen.”


Deli Home is bezig met duurzaamheidsprojecten voor de lange termijn, vertelt Krikke. Het bedrijf is al zo’n tien jaar geleden begonnen met het vervangen van lpg-heftrucks door elektrische heftrucks. Inmiddels zijn alle trucks, tussen de veertig en vijftig stuks, vervangen. Ook richt Deli Home zich op duurzame autoleasecontracten. Krikke: “Leasecontracten voor auto’s van de zaak zijn er al jaren, maar we sturen meer aan op het leasen van energiezuinige auto’s als onderdeel van ons leasebeleid en bewustmakingsproces.”

Om de duurzaamheid nog beter in kaart te brengen, is bij Deli Home een energiebesparingsonderzoek uitgevoerd door een externe partij, in samenwerking met de eigen facilitaire en technische dienst.


Krikke: “Daaruit bleek dat vervanging van bepaalde elektromotoren van de afzuig- en filterinstallaties voor houtmot en houtstof in een wezenlijke vermindering van het energieverbruik kan resulteren.” Deze aanpassing klinkt makkelijk, maar het is nog een behoorlijke stap om het in de praktijk te brengen, zegt Krikke.

"De motoren zijn niet een-op-een uitwisselbaar, door onder meer het verschil in vermogen, kracht, bevestigingsmogelijkheden en afmetingen. Een energiezuinigere motor is in aanschaf vaak duurder, maar als ook gekeken wordt naar de gebruikskosten is deze investering relatief snel terug te verdienen door een vermindering van het energieverbruik. Het grootste dilemma is de uitwisselbaarheid van het type elektromotoren.”

Monitoren

Verder heeft het bedrijf in de tweede helft van 2017 en het eerste kwartaal van 2018 een energie-assessment laten uitvoeren. “Dat maakte onder meer zichtbaar hoeveel energie er wordt gebruikt en welke apparaten de grootste verbruikers zijn. Daardoor kunnen wij het verbruik beter monitoren.” Ook is aan de hand van slimme meters inzichtelijk gemaakt wat het verbruik per locatie is op momenten dat er niet wordt gewerkt, zegt Krikke. “Het doel hiervan is de bijzonderheden eruit te halen en hierop te sturen. Daarom hebben wij een meetbedrijf, dat met een internettoepassing werkt, ingeschakeld. Met deze tool kunnen wij elk moment van de dag aflezen wat het verbruik is en kunnen we ook de afwijkingen verklaren. Het is wel een investering, maar door de verkregen informatie verdienen we dit zo terug.”

Tip!

Krikke heeft tot slot nog een praktische tip voor alle bedrijven die willen werken aan hun duurzame beleid: “Een inspectieronde buiten werktijd in de fabriek is een eenvoudige manier om te zien of er bijvoorbeeld nog onnodig machines aan staan, maar ook of er bijvoorbeeld lucht lekt uit de leidingen, slangen, aansluitingen en gereedschappen van het persluchtsysteem.”

Meer informatie?

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij moet en kunt nemen? Onze Energiereductie scan geeft je inzicht in de onderdelen waarop je energie kunt besparen, een indicatie van wat de mogelijke besparing kan zijn en de verwachtte terugverdientijd. Bij de verbetermaatregelen staat aangegeven of zij onder de Erkende Maatregelen vallen.


Bekijk de mogelijkheden

Share this page