Kennisnetwerk
in de Jaarbeurs

Acht theaters met daarin 64 uur aan informatieve sessies. Beurzen zijn er niet alleen om te netwerken, maar zeker ook om kennis te vergaren. Wat dat laatste betreft doet ICT & Logistiek zijn bezoekers niet tekort. Partners van de beurs, waaronder evofenedex, verzorgen een inhoudelijk breed programma.

Het thema van de beurs ICT & Logistiek op 7 en 8 november in de Utrechtse Jaarbeurs is ‘Connected logistics’. Simpel gezegd bestaan logistieke processen, de supply chains, uit schakels die er met elkaar voor zorgen dat goederenstromen efficiënt en effectief hun weg vinden. Tot zover niets nieuws.


‘Connected logistics’ verwijst echter naar de digitale transformatie die gaande is. Die biedt indrukwekkende mogelijkheden om de verbindingen tussen leveranciers en afnemers, mensen en systemen te leggen en

te optimaliseren. In de diverse theaters, op de beursvloer, worden gedurende de beide beursdagen onderwerpen aangesneden die raken aan ‘Connected logistics’.


evofenedex beheert het theater Big Data & Analytics en, in samenwerking met de Jaarbeurs, de VIP-lounge. Ook worden tijdens de beurs de resultaten van het onderzoek ‘Data en digitalisering in de logistiek’ gepresenteerd. Er zijn acht theaters, die hieronder kort worden beschreven.

Theater 1

Transport & Distributie

Zoals elk jaar is transport een belangrijk thema van ICT & Logistiek. Transportmanagementsystemen komen uitgebreid aan bod, maar ook fleetmanagement, wagenparkoptimalisatie, routeplanning en tracking & tracing-oplossingen zijn belangrijke onderwerpen in dit theater.

Veel bedrijven moeten hun magazijn aanpassen op nieuwe order- en bezorgtechnieken. E-commerce dwingt distributiecentra te automatiseren. In dit theater komen onder andere de volgende onderwerpen en oplossingen aan bod: warehousemanagementsystemen, RFID/Auto-ID oplossingen, robotisering en voorraadbeheer.

Theater 2

Warehouse Automation

Theater 3

Sales & Operations Planning

Er zijn verschillende toolswaarmee de vraag en het aanbod van producten zo precies mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd. Het is de uitdaging van Sales & Operations Planning. Casestudies en inhoudelijke sessies over voorraadbeheer, ERP, CRM en afleveropties zijn te vinden in dit theater.

Voorraden beheren, routes plannen, strategische keuzes maken. Dit alles wordt gebaseerd op informatie, ofwel data. Via inhoudelijke sessies wordt het fenomeen Big Data en de daarbij behorende analyses uitvoerig besproken. Wie zijn of haar logistieke processen slim inricht door het gebruik van data, heeft al snel een voorsprong op de concurrent. In Theater nummer 4, reikt evofenedex praktische handvatten aan voor de omgang met Big Data & Analytics. Er is zelfs een prettig zittende ‘data-bank’.

Theater 4

Big Data & Analytics

Theater 5

KennisDC Logistiek

Partner van de beurs KennisDC Logistiek zorgt voor samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven, met als doel uitwisseling van kennis en verdere innovatie. Een krachtenbundeling op landelijk en regionaal niveau, die leidt tot meer samenhang en interactie om zo de logistiek te versterken. Op de beurs verzorgen de KennisDC’s in twee dagen zestien presentaties en workshops. De bezoeker ervan maakt kennis met de projecten, onderzoeksresultaten en pilots.

LogistiekProfs is het online platform voor logistiekprofessionals die oplossingen zoeken voor logistieke vraagstukken. Dat doet de site in de vorm van inhoudelijke artikelen, het dagelijkse nieuws, casestudies en whitepapers. De kennis die wordt gedeeld op het online platform, wordt dagelijks gepresenteerd op het podium van het LogistiekProfs-theater.

Theater 6

Logistiekprofs

Theater 7

Supply Chain

De voordelen van supply chain management zijn aangetoond groot. Organisaties die intern en extern samenwerken kunnen sneller en flexibeler leveren tegen lagere kosten. Ze scoren een hogere klanttevredenheid, kunnen duurzaamheid waarmaken en hebben meer innovatiekracht. Maar hoe komt een goede supply chain strategie tot stand en hoe wordt die vervolgens geïmplementeerd? Wat zijn de succesfactoren en wat levert het concreet op? In samenwerking met BLMC, Solventure en Supply Chain Media is de Supply Chain Arena© opgericht, waar antwoord wordt gegeven op al deze vragen.

Met iShare wil het Neutraal Logistiek Informatie Platform, het platform ter bevordering van data delen in de logistiek en onderdeel van het Topsector Logistiek-programma, data delen in de logistieke sector verder aanjagen. Dit jaar vormt de iShare-stand een paraplu voor een groot aantal partners. Zo geven onder meer Cargonaut, ECS International, Globis Software, Portbase, Rijkswaterstaat, Secure Logistics, UC Group en Yelllowstar acte de presence en informeren ze bezoekers over hoe iShare bijdraagt aan hun propositie(s).

Theater 8

iShare

TLN-tours

Transport en Logistiek Nederland (TLN) organiseert tweemaal per dag de TLN-tours. Tijdens de tours wordt een selectie van bekende en nieuwe leveranciers van transportmanagementsystemen (TMS) en fleetmanagementsystemen (FMS) bezocht en krijgt de bezoeker in korte tijd inzicht in wat de markt van ICT-leveranciers op dit moment te bieden heeft. De tours starten om 10.30 uur (TMS) en 13.00 uur (FMS) en duren ongeveer een uur. De rondleidingen zijn primair bedoeld voor logistici en ICT’ers, werkzaam bij logistiek dienstverleners en verladers.

AutoID-tour

Net als in de voorgaande jaren, organiseert AIM Benelux een WMS- en autoID-tour tijdens beide beursdagen. In een tijdsbestek van een uur worden in groepsverband een zestal exposanten bezocht die kort informatie geven over de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van warehousemanagementsystemen (WMS), barcodes (1 en 2D), RFID, voice, draadloze en vaste netwerken, mobiele oplossingen en integratie met softwarepakketten als ERP en WMS.

Seminars

Een greep uit het brede aanbod van seminars:


De toekomst van Stadslogistiek: de klant of de chauffeur aan het stuur?

Jhr. Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek HvA

woensdag 7 november 13.30-14.15 Theater 5 Kennis DC Logistiek


Warehouse Robotics

Prof. dr. ir. René de Koster, Erasmus Universiteit

donderdag 8 november 10.45-11.30 Theater 5 Kennis DC Logistiek


Masterclass Supply Chain Strategy

Wout van den Heuvel, TLN

woensdag 7 november 11.30-12.15 Theater 6 LogistiekProfs


Masterclass Supply Chain Strategy

Prof. dr. Jack van der Veen (als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit), Tijmen Muijs (BLMC), Ir. Martijn Lofvers (Supply Chain Media)

woensdag 7 november 15.30-18.30 Theater 7 Supply Chain


Masterclass Sales & Operations Planning

Prof. Dr. Bram Desmet

donderdag 8 november 14.00-17.00 Theater 7 Supply Chain


Hoe helpen brancheorganisaties om data delen in de logistiek efficiënter en veiliger te maken?

Computable Debat

dagelijks 14.30-15.30 Theater 6 LogistiekProfs


Het complete programmaoverzicht en de laatste actualiteiten zijn te vinden op de beurswebsite: www.ict-en-logistiek.nl/programma