Jack van der Veen

Professor Supply Chain Management

& houder evofenedex Leerstoel Supply Chain Management op Nyenrode


Een bekende uitspraak van Loesje luidt: “alles verandert voortdurend en dat zal altijd wel zo blijven.” Dat geldt zeker ook voor Logistiek Management. Dit digitale magazine wordt uitgegeven ter ere van het 15 jarig bestaan van de opleiding Logistiek Management. En natuurlijk is dat bij uitstek een moment om stil te staan bij het verleden en, vooral, de toekomst van dit mooie vakgebied.

Dit is nog maar het begin

Ontegenzeggelijk is er de laatste 15 jaar heel veel gebeurd. Het internet en allerlei (mobiele) informatietechnologie hebben middels bijvoorbeeld tracking & tracing, boordcomputers, warehouse management systemen en e-commerce de logistiek onherkenbaar verandert. Maar als we de trendwatchers mogen geloven dan zitten we nog maar aan het begin en zullen internet-of-things, Industry 4.0, Blockchain, Robotisering, 3D printen en nog veel meer de komende jaren hun intrede doen.

Mens als bottleneck

Het mooie hiervan is dat de logistiek managers van vandaag en morgen al deze prachtige nieuwe mogelijkheden binnen hun organisaties mogen implementeren. Maar daar zit tegelijkertijd ook de uitdaging. Heel vaak blijkt de bottleneck bij innovaties vooral bij de factor mens te liggen. En het is dus aan de logistiek managers om menselijke waarden met de technische innovaties te verbinden. Daarbij is er veel ruimte voor zowel jong talent met al hun energie en nieuwe ideeën als voor de doorgewinterde professionals. Juist omdat ze vaak heel verschillend denken (zoals ook in dit magazine aan de orde komt) kunnen die het beste in elkaar naar boven brengen.

Ik wens u veel leesplezier met dit magazine. U zult zien dat Logistiek Management een opwindend en steeds veranderend vakgebied is. En gelukkig zal dat altijd wel zo blijven.


Jack van der Veen