Trend #4

Globalisering

"Lokaal, regionaal en internationaal: er is plek voor iedereen".

Met speciale bijdrage van

Stelling:
Over 15 jaar bestaan er geen organisaties meer die alleen landelijk opereren

Het grotendeel van de logistiek managers is het oneens met deze stelling. Een mix van internationaal en regionaal opererende bedrijven zullen volgens een aantal managers nog steeds blijven bestaan. Local-for-local, het principe dat bedrijven en consumenten bij de bron produceren en consumeren, zal belangrijker worden. Daarom blijven lokaal vervoer en regionaal opererende bedrijven nog steeds van groot belang voor de economie.

Dominantie in de keten

Henk Kolenbrander, interim logistics manager bij Chemours, hierover: "Landsgrenzen vervagen maar moeten we acteren in de geografie. Dit kan zijn zeer lokaal maar afhankelijk van product en source kan dit ook landsgrenzen overschrijdend zijn. Het bedrijvenlandschap over tien jaar is een mix van klein en groot MKB + Multinationaal. Think global act local! Energiemarkt is een mooi voorbeeld, die leveren overal. Landsgrenzen is old fashion 15 jaar terug.

Stefan Kleijngeld, voorzitter van Jong Logistiek Nederland: "Hier ben ik het mee eens. Lokale bedrijven trekken juist nu weer enorm op en zien de voordelen hiervan in voor de huidige wenbaarheid in de markt om daar sneller op in te spelen".